Nieuws

Resultaat 81 - 90 (van 305)

 • De Nationale Voorleesdagen 2022: veilig van start Bekijk details

  13 januari 2022

  Op 26 januari gaan De Nationale Voorleesdagen 2022 van start, traditioneel met Het Nationale Voorleesontbijt. De CPNB maakte richtlijnen om dit - hetzij fysiek, hetzij digitaal - verantwoord te organiseren.

 • Vier nieuwe BoekStart-Boekideeën voor op de groep! Bekijk details

  11 januari 2022

  Bij de leesbevorderende activiteiten op de groep staan het voorlezen en het werken met boeken centraal: dagelijks voorlezen en praten over boeken. Rondom het voorlezen kun je verschillende activiteiten bedenken met een goed gekozen prentenboek als uitgangspunt. Ook met de allerjongsten.

 • Praktijkkaarten BoekStart en de Bibliotheek op school Bekijk details

  23 december 2021

  EducationLab verzamelt kennis over kansrijke interventies die ingezet kunnen worden om de onderwijsachterstanden zo snel mogelijk in te halen. Kinderopvang en onderwijs zetten specifieke interventies in om de ontwikkeling van kinderen ook in tijden van Covid-maatregelen zoveel mogelijk te stimuleren. De Praktijkkaarten van EducationLab beschrijven kansrijke interventies. In samenwerking met Stichting Lezen zijn drie nieuwe Praktijkkaarten ontwikkeld: over de BoekStartcoach, BoekStart in de kinderopvang...

 • Nederlandse prentenboeken weinig divers Bekijk details

  23 december 2021

  16% van de personages in Nederlandse prentenboeken is van kleur. Dit is een onderrepresentatie ten opzichte van de Nederlandse populatie.

 • Naar verhalen luisteren heeft pijnstillend effect Bekijk details

  23 december 2021

  Kinderen opgenomen in een ziekenhuis ervaren minder pijn en stress wanneer ze luisteren naar verhaaltjes. Eerder bleek al uit onderzoek dat kinderen makkelijker hun emoties verwerken na een verhaaltje. Maar zulke studies vonden meestal plaats in een lab, waar kinderen vragen moesten beantwoorden terwijl ze in een functioneel MRI-apparaat lagen. Zelden gebeurde dat in een alledaagsere omgeving.

 • Prentenboek voor editie 2022 van ‘Geef een prentenboek cadeau’ bekend Bekijk details

  20 december 2021

  Dit lustrumjaar is het de klassieker ‘Ik zou wel een kindje lusten’ (Gottmer) van Sylviane Donnio en Dorothée de Monfreid.

 • Aanbevelingen bij de landelijke analyse Monitor BoekStart in de kinderopvang 2020 Bekijk details

  16 december 2021

  De Monitor BoekStart, die vanuit de Bibliotheek wordt afgenomen in de kinderopvang, meet het voorleesklimaat in peuterspeelzalen en kinderdagverblijven. Op basis van de landelijke analyse van de Monitor BoekStart zijn door het SPN kernteam 0-12 (BoekStart) aanbevelingen geformuleerd met betrekking tot de Bibliotheek en met betrekking tot de kinderopvang.

 • BoekStart nieuwjaarswens 2022 Bekijk details

  13 december 2021

  Het (voor)leesjaar 2021 is alweer bijna voorbij. Klik op boekstart.nl op het koffertje, dan komt er een leuke nieuwjaarskaart tevoorschijn. Stuur deze door naar BoekStartouders in de nieuwsbrief van de Bibliotheek! Ook is er een versie om te sturen aan de samenwerkingspartners van de Bibliotheek.

 • Inspiratiegids BoekStartdag 2022: samen aan de slag! Bekijk details

  8 december 2021

  Op zaterdag 11 juni 2022 organiseert BoekStart samen met de bibliotheken voor de tweede keer een landelijke BoekStartdag. De BoekStartdag is dé gelegenheid om in de Bibliotheek de allerjongste bezoekers en hun (groot)ouders extra hartelijk welkom te heten en een aantrekkelijk (online) programma of activiteit te bieden. De Inspiratiegids heeft een update gehad en staat vol ideeën om iets moois te maken van de BoekStartdag én van andere BoekStartmomenten.

 • Inspiratiewebinar Media Ukkie Dagen 2022 Bekijk details

  7 december 2021

  Op donderdag 20 januari 2022 van 15.00 uur tot 16.30 uur organiseren Netwerk Mediawijsheid, KB, Cubiss en het SPN-Kernteam 0 tot 12 (BoekStart) een inspiratiewebinar voor bibliotheken in het kader van de Media Ukkie Dagen.

Paginanavigatie