Home

Pro in de Bibliotheek

Het doel van BoekStart is ouders aanmoedigen om hun kinderen zo vroeg mogelijk boekjes én de Bibliotheek te laten ontdekken. De Bibliotheek heeft een coördinerende rol in de uitvoering van BoekStart.

Zo doe je dat

Pro in de kinderopvang

BoekStart in de kinderopvang is bedoeld om kinderen van 0-4 jaar, hun ouders en pedagogisch medewerkers intensief met boeken en lezen in aanraking te laten komen via de kinderopvang.

Zo werkt het

Pro in de geboorte- en jeugdgezondheidszorg

Om ouders goed te informeren over BoekStart is persoonlijk contact over het belang van voorlezen het effectiefst. Daarom werkt BoekStart samen met het consultatiebureau en de kraamzorg. 

Zo werken we samen

Nieuws

 • Relatie tussen BoekStart en programma’s voor kinderopvang/ voorscholen

  Het document 'Relatie tussen BoekStart en programma’s voor kinderopvang/voorscholen' heeft een grondige update gekregen. De Bibliotheek kan dit document gebruiken in gesprekken en trainingen met de kinderopvang...

  28 mei 2024

 • Leeswijzer diversiteit en inclusie

  Hoe bepaal je in welke mate een verhaal inclusief is, en hoe verwerk je zo’n verhaal met kinderen en jongeren? Deze vragen liggen ten grondslag aan de 'Leeswijzer voor diversiteit en inclusie in jeugdliteratuur',...

  28 mei 2024

 • Meer schermtijd, minder tijd voor ouder-kind-praat

  Het bieden van schermtijd bij peuters in Australië vermindert het aantal woorden dat ouders in bijzijn van hun peuter spreken, het aantal vocalisaties dat het kind maakt, en het aantal ouder-kind-gesprekjes....

  9 april 2024

 • BoekStartwebinar: Met je baby en dreumes plezier beleven aan voorlezen!

  In aanloop naar de landelijke BoekStartdag op zaterdag 1 juni vertelt Jolien Hesselberth op donderdag 30 mei om 20.00 uur over voorlezen op een leuke en speelse manier aan de allerjongsten. Een webinar...

  8 april 2024

 • BoekStart voor jou! nr 41 online

  BoekStart voor jou! - nummer 41 staat online. Weer boordevol boekentips en achtergrondinformatie over voorlezen en taalontwikkeling. Met doorklikpagina’s, links naar filmpjes en interessante websites.

  4 april 2024

Thema's

Taalarme gezinnen

In het ene gezin wordt meer gepraat dan in het andere. Kinderen uit gezinnen waar weinig gepraat wordt, hebben in hun eerste jaren veel minder kans om een flinke woordenschat te ontwikkelen. 

Hoe helpt BoekStart hierbij

Ouderpartnerschap

Kinderen die aangemoedigd worden om te lezen en die ouders hebben die veel voorlezen, maken meer 'lees-kilometers'. Daardoor worden ze beter in lezen en lezen ze met meer plezier.

Hoe betrek je ouders

Meertaligheid

Het voorlezen en het praten over het boek gaat het beste in de taal die je vloeiend spreekt. De moedertaal verbindt ouders sterk met hun kindje.

Hoe ga je om met meertaligheid

Kinderen met speciale behoeften

Ouder van baby's en kinderen met ontwikkelingsuitdagingen hebben bij het voorlezen aanvullende ondersteuning, advies en nuttige tips nodig.

Hoe bied je ondersteuning

Mediaopvoeding

Kinderen komen op jonge leeftijd in aanraking met verschillende media. Met en zonder scherm. Hoe zorgen we samen voor balans?

Hoe zorg je voor balans

Voorlezen aan baby's

Baby's vinden samen boekjes kijken leuk.

 

BoekStartapp

Begin vroeg met voorlezen

Dat geeft een voorsprong!