Nieuws
Resultaat 181 - 190 (van 328)
Inspiratiegids BoekStartdag: samen aan de slag!
2 november 2020
Op zaterdag 17 april 2021 organiseert BoekStart samen met de bibliotheken voor het eerst een landelijke BoekStartdag. De BoekStartdag is dé gelegenheid om in de Bibliotheek de allerjongste bezoekers en hun (groot)ouders extra hartelijk welkom te heten en een aantrekkelijk (online) programma of activiteit te bieden. Laat je inspireren door deze praktische gids om iets moois te maken van de BoekStartdag én van andere BoekStartmomenten.
De BoekStartcoach: alternatieve dienstverlening van Bibliotheek Rotterdam
29 oktober 2020
Vanwege de coronamaatregelen konden de BoekStartcoaches vanaf maart 2020 niet meer fysiek aanwezig zijn op de consultatiebureaus, terwijl het maar de vraag is of het CJG de rest van het jaar externen toelaat op de bureaus. Met het hoofddoel ‘preventief voorkomen laaggeletterdheid’ steeds in het achterhoofd, ontwikkelde Bibliotheek Rotterdam daarom een strategie. Deze wordt aan het eind van het jaar gemonitord en geëvalueerd.
Omgaan met meertaligheid op de groep
28 oktober 2020
In de kinderopvang neemt het aantal meertalige kinderen toe. Kinderen van expats, seizoenarbeiders of vluchtelingen spreken vaak geen Nederlands. Hoe kun je deze kinderen helpen zich te leren uitdrukken?
Diversiteit in kinderboeken
27 oktober 2020
Hoe kies je een ‘goed’ kinderboek voor jouw groep uit? Vaak kies je wat je zelf leuk vindt of wat je van huis uit kent. Daar zitten vast leuke boeken bij, maar de keuze wordt wel beperkt door je eigen achtergrond. Dat geldt ook voor de boeken zelf: in veel boeken kom je traditionele patronen tegen, bijvoorbeeld een stoere prins, een schattig prinsesje of cliché afbeeldingen van kinderen met een niet-westerse achtergrond.
Vier nieuwe BoekStart-Boekideeën voor op de groep!
26 oktober 2020
Bij de leesbevorderende activiteiten op de groep staan het voorlezen en het werken met boeken centraal: dagelijks voorlezen en praten over boeken. Rondom het voorlezen kun je verschillende activiteiten bedenken met een goed gekozen prentenboek als uitgangspunt. Ook met de allerjongsten.
Bekende ouders zetten zich in voor lezen
22 oktober 2020
Een deel van de Nederlandse kinderen begint de basisschool al met een taalachterstand – wat de inmiddels alom bekende leesproblemen in de hand werkt. Onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen die als baby worden voorgelezen, later zelf sneller een boek pakken en meer plezier aan lezen beleven. En als ze wat ouder zijn plukken ze daar de vruchten van. Om andere ouders te inspireren, laten bekende ouders Gregory Sedoc, Marlijn Weerdenburg en Tom Groot zien wanneer en hoe zij voorlezen aan hun kinderen....
Vier prentenboeken in ruim twintig talen
21 oktober 2020
Van Woeste Willem, het prentenboek dat centraal staat in de campagne Geef een prentenboek cadeau, was al een vertaling gemaakt in zo'n twintig talen. Opnieuw hebben vrijwilligers audio-vertalingen gemaakt in verschillende talen van drie klassieke prentenboeken .
Aanbevelingen bij de landelijke analyse Monitor BoekStart in de kinderopvang 2019
1 oktober 2020
De Monitor BoekStart, die vanuit de Bibliotheek wordt afgenomen in de kinderopvang, meet het voorleesklimaat in peuterspeelzalen en kinderdagverblijven. Daarnaast is er voor de kinderopvang een ander, breder instrument: de Landelijke Kwaliteitsmonitor Kinderopvang (LKK, Universiteit Utrecht/Sardes). Hiermee wordt van 2017 tot en met 2020 (met een mogelijke verlening tot en met 2025) de kwaliteit gemeten in de vier typen kinderopvang in Nederland: kinderdagopvang, peuteropvang, buitenschoolse opvang...
BoekStart Babyboekje van het Jaar-verkiezing gestart!
1 oktober 2020
Het is zover! De start van De Kinderboekenweek op 30 september jl. was ook de start van de BoekStart Babyboekje 2020-verkiezing! (Groot)ouders, pedagogisch medewerkers en bibliotheekmedewerkers kunnen weer stemmen op de leukste en kwalitatief beste babyboekjes die de afgelopen twee jaar verschenen.
BoekStart voor jou! nr 27 online
1 oktober 2020
Bekijk nu dit online magazine met tips over de nieuwste boekjes, voorlezen en multimedia.