De Nationale Voorleesdagen voor meertalige kinderen
In Nederland wonen ruim 2,5 miljoen mensen die naast het Nederlands met een andere taal zijn opgegroeid. En dat aantal zal de komende decennia alleen maar toenemen. Voorlezen is goed voor de taalontwikkeling en helpt kinderen om zich gemakkelijker te verplaatsen in een ander. (Groot)ouders kunnen het beste voorlezen in de taal van hun hart en emotie. Onderzoeken wijzen uit dat een goede beheersing van de thuistaal kinderen helpt bij het leren van de schooltaal, iets waar lang niet alle (groot)ouders zich van bewust zijn.
Coco kan het! in het Pools, Turks en Arabisch
Ook bibliotheken kunnen een rol spelen in de taalontwikkeling van het meertalige kind. Door meertalige activiteiten, meertalige prentenboeken en betrouwbare informatie over meertaligheid beschikbaar te stellen. Om ze daarbij te helpen stelt de Leescoalitie tijdens De Nationale Voorleesdagen 2021 Coco kan het! beschikbaar in het Turks, Pools en Arabisch. Deze vertalingen waren te bestellen via NBD Biblion. Voor nabestellingen kun je contact opnemen met info@nbdbiblion.nl (zolang de voorraad strekt).
Meertalig Voorleesontbijt
Je kunt de vertalingen bijvoorbeeld gebruiken om een meertalige voorleesactiviteit te organiseren, in de kinderopvang, op school of in de Bibliotheek. Om bibliotheken en scholen hierbij op weg te helpen, vind je op de site van Lees voort! een uitgebreide handleiding voor het organiseren van een meertalig Voorleesontbijt.
Wijs pedagogisch medewerkers, leerkrachten en voorleescoördinatoren op de actie
Wijs je contacten in de kinderopvang en het onderwijs op de beschikbaarheid van de vertalingen tijdens De Nationale Voorleesdagen. De boekjes zijn gratis op te halen bij de Bibliotheek. Ook voor pedagogisch medewerkers en leerkrachten is het van belang goed op de hoogte te zijn van meertaligheid en de effecten hiervan op de taalontwikkeling van het kind. Op die manier kunnen ze kinderen, en ook de ouders, hierin het beste ondersteunen. Wil je betrouwbare informatie over meertaligheid geven, bekijk dan de pagina ‘Meertaligheid in de Bibliotheek’ van Probiblio en Meertalig.nl.