Opleidingsaanbod Bibliotheekcampus voorjaar 2024

Gepubliceerd op: 29 januari 2024 13:30

Voor komend voorjaar is er weer een mooi aanbod van trainingen in het kader van BoekStart, aangeboden vanuit de Bibliotheekcampus.

In de afgelopen jaren is het aantal leesconsulenten flink gegroeid. Een groot aantal leesconsulenten heeft de basistrainingen BoekStartcoach en Leesconsulent BoekStart gevolgd. Nu je een tijd bezig bent in deze functie, is het misschien wel tijd voor extra verdieping. Bekijk het onderstaand aanbod om te kijken waar jij je kan specialiseren.

Verdiepingstraining voor BoekStartcoaches - Taal door interactie
Waarom is een goede interactie belangrijk voor taalontwikkeling en andere ontwikkelingen van kinderen? Hoe houd je rekening met verschillende karakters, communicatiestijlen of taalniveaus van kinderen tijdens samen spelen of voorlezen? Hoe leert een kind op ongedwongen manier nieuwe woorden en zinnen? BoekStartcoaches worden zich tijdens deze verdiepingstraining (weer) bewust van het belang van een gebalanceerde, plezierige en ontspannen interactie tussen ouder en kind. De training wordt aangeboden op diverse data: op 25 maart 2024 bij Probiblio in Hoofddorp, op 5 april 2024 bij Rijnbrink in Deventer en op 10 april 2024 bij Cubiss in Tilburg. Meer informatie en aanmelden via de Bibliotheekcampus.

Rol als leesconsulent: training 'Van uitvoerder naar gesprekspartner'
Nu de rol van de leesconsulent steeds meer verschuift naar gesprekspartner merk je misschien dat je andere competenties nodig hebt. Wil jij een steviger gesprekspartner zijn? Wil jij gesprekken op een zakelijke en zelfverzekerde manier kunnen voeren? Doe dan mee aan de training ‘Van uitvoerder naar gesprekspartner’. In drie dagen krijg je (nog meer) grip op persoonlijk leiderschap, communicatie en gedrag. Van jezelf en je gesprekspartners. En daarmee zorg je voor meer gelijkwaardigheid in je relaties en versterk je jouw positie als expert. Dit voorjaar start de training in Groningen, Leeuwarden en Utrecht. Meer informatie en inschrijven via de Bibliotheekcampus.

Terugkommiddag Meertaligheid bij BoekStart en de Bibliotheek op school
Heb je de online training Meertaligheid bij BoekStart of de Bibliotheek op school gevolgd? Dan heb je kennis opgedaan over de meertalige ontwikkeling van kinderen en over advisering hierover aan bijvoorbeeld ouders of leerkrachten. Wie weet ben je voortvarend aan de slag gegaan en heb je een prachtige meertalige werkvorm bedacht, die je graag met collega’s wilt delen. Misschien was de praktijk wat weerbarstig en had je te maken met onverwachte hobbels in het parcours. Om ervaringen uit te wisselen, elkaar te inspireren en elkaar te ontmoeten is er op 27 maart van 12.00 - 16.30 uur een terugkommiddag in Utrecht. De begeleiding is in handen van Janke Singelsma en Mirjam Gunther in samenwerking met Toos van den Beuken.

De middag bestaat uit drie interactieve onderdelen:

  • Activiteitenmarkt: Hier deel je met de oud-cursisten de activiteiten die je hebt ontwikkeld rond beleid, collectie, bijeenkomsten, netwerkactiviteiten en meer.
  • Denk mee: Bij dit onderdeel breng je cases in over zaken die anders liepen dan je had gewild. Collega’s denken mee wat je anders zou kunnen doen.
  • Werkvormen-carrousel: Trainers geven je nieuwe inspiratie in de werkvormencarrousel.

Een mooie gelegenheid om te delen en uit te wisselen zodat je gevoed en geïnspireerd met de doorontwikkeling van meertaligheid aan de slag kunt. Tijdens de bijeenkomst houd je een werkboekje bij en na afloop is er een Biebtobiebgroep waarin in woord en beeld wordt gedeeld wat die middag is langs gekomen. Meer informatie en aanmelden via de Bibliotheekcampus.

Agendatip: seminar 'Over boeken gesproken - kleuters'
Na twee succesvolle seminars voor leesconsulenten en leerkrachten rond praten over boeken met kinderen op de basisschool volgt er op zaterdag 12 oktober 2024 bij Domstad (Utrecht) een nieuwe editie. Dit keer gaat het specifiek over praten over boeken met kleuters. Hoe ga je met jonge kinderen en boeken aan de slag? Naast een centrale lezing door een toonaangevende spreker zullen er ook weer twee rondes met verschillende workshops van anderhalf uur zijn. Kom je als leesconsulent samen met een leerkracht dan ontvang je korting op de toegangsprijs. Volg de berichten op www.biebtobieb.nl en op de website van Stichting Lezen.

Klik hier om naar Bibliotheekcampus.nl te gaan