Slimme baby's in Rotterdam
Het eerste dat opvalt tijdens de bijeenkomst Slimme baby’s in Bibliotheek Rotterdam, is het kleurrijke geheel dat de deelnemers met de ruimte vormen. Moeders, vaders, baby’s en dreumesen zitten allemaal gezellig bij elkaar in een kring op de grond. De volwassenen zijn voorzien van koffie of thee en de kinderen krijgen allemaal een rijstwafel.
Ellen Welschen en Monica Arts, die de bijeenkomst leiden, beginnen met te vertellen over BoekStart en het koffertje. Dat is een mooi bruggetje naar de uitleg waarom je niet vroeg genoeg kunt beginnen met voorlezen. De ruimte waar de bijeenkomst gehouden wordt, nodigt daar ook echt toe uit, want overal zie je leuke boekjes. Babyboekjes, kartonnen boekjes, klassiekers zoals Rupsje Nooitgenoeg en Dikkie Dik èn heel veel knuffels en speelgoed. Voor de ouders staan er folders over voorlezen en flyers met leuke activiteiten klaar.
De sfeer is opvallend vrolijk en ongedwongen en dat is volgens Ellen ook het geheim van dit succesvolle concept: niets moet, alles kan, wel een programma, maar met veel ruimte voor inbreng van de deelnemers. Dus ook van de baby’s en dreumesen die lekker rond kruipen, kraaien en spelen. Dat het succesvol is, blijkt uit de opkomst: 25 moeders, vaders, opa’s en oma’s met hun (klein)kinderen. Het werden er op een gegeven moment zoveel dat er nu twee ochtenden per maand georganiseerd worden.
Elke bijeenkomst heeft een thema dat te maken heeft met taal, waarbij er informatie gegeven wordt over het onderwerp èn over leuke boeken, rijmpjes of liedjes, afgewisseld met zingen en voorlezen. Dit keer is het thema gebarentaal voor baby’s. Ilona van Lingen van de organisatie Gebarenstem legt uit hoe je gebaren kan gebruiken in de communicatie met je kind en wat de voordelen er van zijn. Gebaren kunnen bijvoorbeeld helpen bij kinderen die tweetalig worden opgevoed, omdat het gebaar hetzelfde is in beide talen. De woorden die erbij horen, leren kinderen daardoor makkelijker. In de community Slimme baby’s Rotterdam wordt alle informatie nog eens gedeeld en kunnen ouders ook met elkaar tips en ervaringen uitwisselen.
Sinds kort is het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) in de Bibliotheek van Rotterdam gevestigd, naast de jeugdafdeling. Dat biedt veel mogelijkheden om ouders op een laagdrempelige manier te bereiken en hen te informeren over het belang van voorlezen bij de taalontwikkeling van hun kind. Vanaf 2 oktober a.s. gaan Ellen, Monica en collega Karin in het CJG ook als BoekStartcoach aan de slag. Zij zijn voor veel ouders al een bekend gezicht, vanwege de Slimme baby bijeenkomsten die zij leiden. Ellen vertelt enthousiast over de samenwerking met het CJG en ziet zoveel voordelen aan deze constructie: ouders stappen makkelijker het CJG binnen en andersom zien ouders meteen wat de bibliotheek te bieden heeft. Lees meer over deze samenwerking in De Rotterdamse Taalglossie, onder de titel BoekStart: voorlezen is leuk én belangrijk voor je kind. Op de jeugdafdeling komt er niet alleen een kast met kinderboeken, maar ook met boeken over opvoeding en dergelijke. En natuurlijk een comfortabele bank waar je gezellig met je kind op schoot kunt voorlezen. Niet alleen slimme baby’s, maar ook slimme medewerkers daar in Rotterdam! Wil je meer weten, stuur dan een mail naar Ellen Welschen.