De Nationale Voorleesdagen 2024

Gepubliceerd op: 17 januari 2024 15:15

Voorlezen is de leukste en beste manier om kinderen te helpen bij het ontwikkelen van hun taalgevoel en woordenschat. Tijdens De Nationale Voorleesdagen maken we hier samen een groot feest van. Van 24 januari tot en met 3 februari  2024 krijgt het belang van voorlezen weer volop aandacht. Het is niet voor niets voor de belangrijkste en leukste campagne voor kinderen in groep 1 en 2 en de kinderopvang.

 

 

Tijdens De Nationale Voorleesdagen wordt het voorlezen aan kinderen (0-6 jaar) gestimuleerd die zelf nog niet kunnen lezen of net hebben leren lezen. De campagne benadrukt de voordelen van het (voor)lezen, waaronder het positieve effect op woordenschat, verhaalbegrip en sociaal-emotionele ontwikkeling. Traditiegetrouw beginnen De Nationale Voorleesdagen met het leukste ontbijt van het jaar: Het Nationale Voorleesontbijt, waarbij door het hele land uit het Prentenboek van het Jaar wordt voorgelezen.

Help! Een verrassing! van Miriam Bos is gekroond tot Prentenboek van het Jaar 2024: een hartverwarmend verhaal over vriendschap, verwachtingen en verrassingen, waarin het vosje August tot zijn grote schrik verrast wordt door zijn vriendin Suus. De mini-editie van het prentenboek staat centraal tijdens De Nationale Voorleesdagen van volgend jaar. Het Prentenboek van het Jaar maakt deel uit van de Prentenboek Top 10.

Kijk op: denationalevoorleesdagen.nl

Vanaf 24 januari vind je op denationalevoorleesdagen.nl ook het digitale prentenboek van Help! Een verrassing!

Instructie voor bibliotheken

Uit onderzoek is gebleken dat De Nationale Voorleesdagen zeer bekend zijn en dat er heel veel instellingen actief aan deelnemen (kinderopvang, scholen én bibliotheken), maar het blijkt ook dat de beschikbare materialen nog beter benut kunnen worden. Om deze materialen beter in te zetten en zo nog meer kinderen en ouders het (voor)leesplezier te laten ervaren ontwikkelden BoekStart en de Bibliotheek op school de Instructie De Nationale Voorleesdagen. Hiermee kun je direct aan de slag!

Ga naar de Instructie De Nationale Voorleesdagen.

Toolkit voor bibliotheken

Voor de campagne van De Nationale Voorleesdagen is een toolkit ontwikkeld (Cubiss) met onder meer een communicatieplan, een inspiratiegids en beeldmateriaal, die door alle bibliotheken ingezet kan worden.

Download de Toolkit

Voorleeschallenge

Lezerscommunity Hebban organiseert in samenwerking met De Nationale Voorleesdagen de Voorleeschallenge. Doe mee en begin vandaag met voorlezen. 

Hoe werkt de Voorleeschallenge?
Stap 1 - Stel vast hoeveel boeken je dit jaar wilt voorlezen, vul het aantal in en klik op de knop ‘Start je challenge’.
Stap 2 - Je kunt nu een boekenlijst samenstellen. Dat doe je door een boek op te zoeken via de zoekbalk bovenaan de site, plaats het op je ‘Wil ik lezen’- boekenplank en vink de Voorleesboeken Challenge aan.
Stap 3 – Heb je het boek voorgelezen? Zet het boek op ‘Gelezen’ en het boek telt automatisch mee voor de VoorleesChallenge. 

Voor meer informatie: hebban.nl