De Bieb voor de Zaanstreek zet in op BoekStartcoaches
Voor laagopgeleide ouders blijkt de drempel om naar de Bibliotheek te gaan erg hoog. Daarom is De Bieb een samenwerking aangegaan met de GGD Zaanstreek Waterland en zijn er nu op bijna alle consultatiebureaus speciaal opgeleide BoekStartcoaches aanwezig. De arts of verpleegkundige verwijst ouders met een lage taalvaardigheid naar de BoekStartcoach. Deze gaat vervolgens in gesprek met ouders over het belang van voorlezen voor de taalontwikkeling van hun kind. Het plezier in voorlezen staat daarbij voorop. Ook beantwoorden zij vragen van ouders over leesbevordering en mediaopvoeding.
Tessa Kieft, een van de BoekStartcoaches, vertelt over haar ervaringen: “Wat mij opvalt is dat ouders heel vaak denken dat voorlezen moeilijk is en dat je echt een heel verhaal van voor naar achter moet uitlezen. En als ik dan vertel dat het gaat om het gesprek en de interactie met je kind over wat het ziet op de plaatjes, dan zie je ze opgelucht ademhalen en denken: ‘O, maar dat kan ik ook’. Voor veel ouders is de stap naar de Bibliotheek vaak nog te groot, ook omdat hun leven al zo vol is met een kleintje”. Tessa is er van overtuigd dat het helpt als zij persoonlijk een afspraak maakt met de ouders in De Bieb. Gelukkig is dat mogelijk: er is één keer in de maand een kinderboekenspreekuur in twee vestigingen waar ouders met al hun voorleesvragen terecht kunnen. En ouders kunnen altijd een persoonlijke afspraak maken met de BoekStartcoach. Tessa is ook werkzaam als leesmediaconsulent in de kinderopvang en het basisonderwijs. Haar onderwijservaring als leerkracht in de onderbouw komt daarbij goed van pas.
Ouders die gefixeerd zijn op hun telefoon zijn het lastigst om aan te spreken, maar inmiddels weet Tessa iedereen wel aan het praten te krijgen. Zij zorgt ervoor dat ze omringd wordt met leuke boeken en folders en met de openingszin ‘Houdt u van voorlezen?’ komt er meestal een goed gesprek op gang. De ‘timing’ is ook belangrijk en daarbij helpt het als het spreekuur van de jeugdarts of verpleegkundige uitloopt, want dan zitten de ouders te wachten en hebben ze tijd voor een gesprek. Na het consult willen ze meestal meteen weg. Het contact met het consultatiebureau loopt vooral via de baliemedewerker. De verpleegkundige of jeugdarts verwijst ouders soms naar de BoekStartcoach, maar alleen als er problemen zijn met de taalontwikkeling. Dat vindt Tessa wel jammer, want alle ouders zijn gebaat bij advies over voorlezen.
De Bieb zorgt ervoor dat de BoekStartcoaches goed zichtbaar zijn met in ieder geval een kast of legplank voor boeken, een BoekStartbanier en een poster over de BoekStartcoach. Ook is er een folder over voorlezen in vijf verschillende talen en activiteiten van De Bieb die interessant zijn voor ouders. Als ouders hun kind lid willen maken van De Bieb, worden zij altijd geholpen en rondgeleid ook tijdens de zogeheten ‘selfservice-uren’. Om te zorgen dat de collega’s in De Bieb weten wat de BoekStartcoach doet en wat het belang er van is, staat er informatie op het intranet en dat werkt goed. Ook de gemeente wordt goed bij het project betrokken. Kortom: De Bieb zet volop in op deze mooie functie, waar Tessa met veel plezier over vertelt. Zij sluit haar verhaal af met de opmerking dat zij altijd weer verrast is over het effect van zwart-wit boekjes op baby’s, vooral omdat zij er zelf vroeger niet zo in geloofde. Nu vraagt zij aan ouders: “Mag ik het laten zien?” en dan ziet ze bij ouders dezelfde verbazing over hoe geboeid hun baby al kijkt. “Geweldig om te zien dat het echt werkt!” zegt Tessa en het enthousiasme spat ervan af.
Wil je meer weten over de inzet van de BoekStartcoach in De Bieb voor de Zaanstreek, kijk dan op de website of stuur een mail naar Tessa Kieft.