Bruisende Inspiratiedag: Van BoekStart tot leesbeest op school

Gepubliceerd op: 25 september 2018 11:52

BoekStart bestaat tien jaar en samen met de Bibliotheek op school worden er inmiddels 900.000 kinderen bereikt. Een prachtig resultaat waar we trots op mogen zijn! De eerste BoekStartbaby’s van destijds zijn inmiddels tien jaar en profiteren van de Bibliotheek op school. Het jubileum was aanleiding voor een feestelijke dag om met elkaar terug te kijken op wat er is bereikt én om vooruit te blikken op de toekomst.

Tijdens de Inspiratiedag Van BoekStartbaby tot leesbeest op school op donderdag 20 september stond in RAI Amsterdam het kind centraal dat opgevoed is met lezen en leesplezier en dat nu de tiende verjaardag viert. Uitgenodigd waren alle mensen die, naast ouders, een bijdrage hebben geleverd aan het welslagen van het leesbevorderende programma van Kunst van Lezen: bibliotheekmedewerkers die betrokken zijn bij BoekStart en de Bibliotheek op school, (voor)leesconsulenten, onderwijsspecialisten, educatiemanagers en -medewerkers, landelijke BoekStart- en de Bibliotheek op schoolcoördinatoren en nog vele anderen. De beroemde leespromotor Aidan Chambers zette het feest extra luister bij. Erik van Os zorgde met zijn weergave van De Voorleestrom en andere liedjes voor een vrolijke noot.

Rode draad van de feestelijke dag was een terugblik op de jaren die voorbij zijn gevlogen. Daarnaast werd er in een vooruitblik gefilosofeerd over de kansen die er nog voor bibliotheken in samenwerking met het onderwijsveld en andere partners liggen; zodat het kind uiteindelijk gedurende het hele schooltraject de beste leeskansen krijgt.

Op deze dag werd ook de vernieuwde website Boekstartpro.nl gelanceerd: een cadeau voor alle professionals die met kinderen van 0 tot 4 werken aan leesbevordering. De feestelijke dag vol uitwisseling en inspiratie gaf de deelnemers genoeg bagage om zich volop te blijven inzetten voor een goede start voor ieder kind met BoekStart én een (school)leven vol leesplezier!

Activiteiten 10 jaar BoekStart
Naar aanleiding van tien jaar BoekStart zijn er het hele jaar door nog veel meer activiteiten. Op Wereldboekendag werd in het Concertgebouw een gloednieuw kinderliedje gepresenteerd: De Voorleestrom. Een vrolijk liedje, dat gezongen kan worden voor je begint met voorlezen, thuis, op school of in de kinderopvang. Het liedje is door bekende artiesten vertaald en gezongen in elf verschillende talen.

In tien jaar ontvingen al 500.000 baby’s een BoekStartkoffertje via hun Bibliotheek. Met de BoekStart-Gouden Wikkelactie, ontvangen vinders van een gouden wikkel in het BoekStartkoffertje een mooi prijzenpakket. Verder werd er een BoekStartjubileumlogo en -poster ontwikkeld.

Lees het verslag.

Klik hier voor de presentaties.

Bekijk de foto's en het filmpje.