Tien vingertjes en tien teentjes

Een boek vol baby's en dreumesen, met donkere of blonde haartjes, krullen of pieken, roodharig of een beetje kaal. Zoveel kindjes, allemaal anders!

Met een donker velletje, een beetje geel of blank, maar allemaal hebben ze tien vingertjes en tien teentjes. Ergens op de wereld worden ze geboren, de meisjes en jongetjes. Wie lijkt het meest op jou?

Vooraf
De aandoenlijke illustraties van Helen Oxenbury zorgen voor veel herkenning. Het is dan ook een boek dat je altijd in de buurt moet hebben. Kleintjes zijn zich al snel bewust van hun eigen lichaam, en het benoemen ervan is een leuk spelletje. Je kunt het thema verdiepen door er dit boek bij te pakken waarin de kleintjes op een speelse en aansprekende manier de revue passeren.

Voor de allerkleinsten
Veel van de platen in het boek zijn geschikt om apart, los van het verhaal, met kleintjes te bekijken. Leg het boek op tafel of zet het rechtop (eventueel met elastiekjes eromheen, zodat de bladzijden niet vanzelf omslaan). Een paar kindjes in de kinderstoel kunnen er gelijktijdig naar kijken en erop reageren. Wijs de kindjes aan, benoem haartjes, tenen enzovoort. En waar zijn jouw haartjes, teentjes?

Voorlezen
Iets oudere kindjes willen meer, zijn nieuwsgierig naar de volgende bladzijde en de volgende. Het maakt nog niet zoveel uit of je de volgorde van het boek precies aanhoudt, zolang het kind of de kindjes geboeid blijven. Benoem wat je ziet, laat kindjes reageren en volg waar ze naar kijken. Het is belangrijk om steeds de relatie naar de eigen situatie te leggen. Het kindje dat verkouden is, kan een herinnering oproepen: ik had ook snot!

Sorteren
Het is leuk om eens te kijken naar hoe verschillend kindjes zijn: welke kleren dragen ze? Hebben ze donker haar of blond? Ga uit van een kindje in de groep met bijvoorbeeld donkere krullen. Wie heeft er nog meer donkere krullen? Ga in het boek op zoek naar kindjes met donkere krullen. Je kunt dit eindeloos herhalen met andere kenmerken.

Spelletjes
Er zijn veel spelletjes die je met handen, voeten en andere lichaamsdelen kunt doen. Liedjes en versjes zijn te vinden in een van de vele boeken of cd's die ongetwijfeld in de kast staan. Hieronder een aantal suggesties:
- 'Duimelot was in het water gevallen' of 'Naar bed, naar bed, zei Duimelot'
- 'Dit zijn mijn wangetjes'
- 'Hoofd, schouders, knie en teen'
- In Hop, hop, paardje van Truusje Vrooland-Löb staat een hoofdstuk vol met vinger- en teenspelletjes

Boekgegevens
Mem Fox (tekst) en Helen Oxenbury (illustraties) - Tien vingertjes en tien teentjes (Gottmer)

Tekst: Lea Kessels