nijntje in de dierentuin

nijntje mag fijn met papa naar de dierentuin, met de trein. Daar ziet ze achtereenvolgens papegaaien, een zebra, een kangoeroe, een olifant, een aap, giraffen en een schildpad.

Van al die indrukken is ze zo moe, dat ze op de terugweg in slaap valt! De dik omlijnde, gestileerde plaatjes in primaire kleuren met daarbij de eenvoudige, ritmische versjes blijven het goed doen bij kinderen vanaf circa 2 jaar.

Luisteren en lezen
Laat het boekje aan de kinderen zien. Houd de voorkant zo dat alle kinderen die kunnen zien en vertel hoe het boek heet. Lees dan rustig het verhaal voor en toon telkens de plaatjes aan de kinderen. Leg het boek na afloop van de activiteiten in de boekenhoek, zodat de kinderen er zelf in kunnen bladeren.

Gesprek in de kring
Zoek de bladzijde op met het vliegende blauwe vogeltje. Een figuurtje dat zomaar los buiten de platen vliegt, prikkelt de fantasie. Wat doet het beestje daar? Stel de vraag in de kring en geef de kinderen de gelegenheid hun antwoord rustig te verwoorden of uit te beelden. Als er onvoldoende reactie komt, kun je de kinderen uitdagen door zelf een verhaaltje te beginnen: ‘Het blauwe vogeltje vliegt over het hek van de dierentuin. Wat ziet hij daar als eerste?... En wat doet hij dan?...'

Activiteit
De tekeningen hebben duidelijke contourlijnen. Je kunt ze kopiëren en gebruiken als uitgangspunt voor een kleurplaat. Of de kinderen kunnen ze beplakken met propjes crêpepapier. Dat geeft ook jonge peuters snel een aantrekkelijk stel dieren. Laat de kinderen een eigen dierentuin maken met knuffels of plastic diertjes. Het formaat bepaalt wat je ermee kunt doen: een dierentuintafel maken kan met plastic diertjes, met knuffels kun je een dierentuin maken in het hele speellokaal zodat de kinderen erdoorheen kunnen wandelen.

Boekgegevens
Dick Bruna (tekst en illustraties) - nijntje in de dierentuin (Mercis)

Tekst: Margriet Chorus (bewerking van BoekStartIdee, p. 2, behorend bij De BoekStartKast (Rubinstein), BoekStart-cadeauboek voor de kinderopvang).