Mooie rijmpjes en versjes uit de oude doos

Versjes zijn altijd leuk. Bij het wandelen, het verschonen, het slapengaan of het spelen. Je kunt een kleintje ermee afleiden, geruststellen of opvrolijken.

Kortom, bijna altijd en overal kun je een versje opzeggen of een liedje zingen. Het ritme, de klanken en de herhaling ervaren baby's en dreumesen als plezierig en veilig. Op de cd Mooie rijmpjes en versjes uit de oude doos zijn de bekendste kinderliedjes en rijmpjes verzameld. Iedereen zou ze moeten kennen! Karin Bloemen leest de versjes voor en zingt de liedjes onder muzikale begeleiding van Arjen Mooijer. Een half uur luisterplezier, en ook handig voor wie de melodie vergeten is.

Voor 0-2
Zing vaak dezelfde liedjes, en grijp daar steeds weer op terug. Een vast liedje bij dezelfde handelingen als naar buiten gaan of voor het slapengaan. Dat geeft een vertrouwd, veilig gevoel. Heb je een paar liedjes gezongen en wil je ermee ophouden? Of baby heeft er genoeg van? Zorg dan voor een duidelijke afsluiting: een gezellige warme knuffel tot slot. De baby snapt dan al gauw: het is weer afgelopen. Heel geschikt voor de allerkleinsten zijn versjes en liedjes als 'Roe roe kindje', 'Draai het wieltje nog eens om', 'Olke bolke...'. Stapel de knuistjes maar op elkaar. Of 'Hop hop hop, paardje in galop'. Neem het kindje op schoot en maak samen de bewegingen of beweeg je knieën op en neer. Bij de hele kleintjes natuurlijk nog niet al te wild. Zo zijn er bij alle versjes wel spelletjes of gebaren te verzinnen, al eindig je maar met een knuffel- of kietelpartij. Succes verzekerd!

Voor 2-4
Na verloop van tijd zullen kinderen hun favoriete versje hebben. In het boekje weten ze feilloos de bladzijde te vinden met het plaatje van dat bootje of dat hobbelpaard. Maak er samen met het kind eens een mooie tekening van. Of laat het in een tijdschrift of dierenboek bijvoorbeeld andere paarden aanwijzen. In een groep is het leuk om de favoriete versjes voor elk kind (en iedere pedagogisch medewerker) op te schrijven op een blanco correspondentiekaart. Laat het kind er een tekening bij maken. Zet alle kaarten in een doosje bij elkaar en laat er regelmatig een (blind) uitkiezen. En dan samen zingen natuurlijk. Als het kind de groep verlaat, kun je de kaart (al dan niet ingelijst) meegeven.

Het boek
De 58 rijmpjes en versjes op de cd komen uit het boek Rijmpjes en versjes uit de oude doos, verzameld door Simon Abramsz. Een klassieker, die thuis en in veel peuterspeelzalen en kinderdagverblijven in de kast zal staan. Het boek, met 87 rijmpjes en versjes, dateert in de oorspronkelijke versie uit 1910. Hele generaties zijn er dus al mee opgegroeid. Misschien heb je het zelf nog wel in de kast staan! Sommige versjes worden opgezegd, andere gezongen. Ken je de melodie niet (meer)? Zet de cd op! Het is erg leuk een avond met alle pedagogisch medewerkers te organiseren om elkaar liedjes te leren. Voor de kinderen is het fijn als iedereen de versjes kent. Ook een (buurt)oma zou zo af en toe eens kunnen binnenwippen om met de kinderen liedjes te zingen en versjes op te zeggen.

BoekStart
In het BoekStartkoffertje dat de ouders gratis krijgen als zij hun ca. 3 maanden oude baby lid maken van de Openbare Bibliotheek zat in de eerste twee jaar van het programma onder meer de cd Liedjes & Versjes uit grootmoeders tijd. Op deze cd leest en zingt Karin Bloemen alle 87 versjes en liedjes uit het boek. Vraag ernaar in de bibliotheek!

Cd-gegevens
Mooie rijmpjes en versjes uit de oude doos. Voorgelezen en gezongen door Karin Bloemen / ill. Harmen van Straaten (Rubinstein)

Boekgegevens
Simon Abramsz - Rijmpjes en versjes uit de oude doos (Meulenhoff)

Tekst: Julienne van den Heuvel en Lea Kessels