Mama kwijt

Een kleine uil valt over de rand van het nest en dan begint de grote zoektocht naar mama. Eekhoorn ontfermt zich over hem.

Aan de hand van kenmerken die Kleine Uil opnoemt (mama is heel groot, heeft puntige oren, grote ogen), brengt Eekhoorn hem achtereenvolgens bij een beer, een haas en een kikker. Deze laatste weet gelukkig echt zijn moeder te vinden!

Vooraf
Het prentenboek heeft een royaal, vierkant formaat met grote, rustig gehouden platen. Dit maakt het geschikt om in een groepje peuters voor te lezen en met hen te bekijken. Het herhalingselement in de eenvoudige tekst werkt enthousiasmerend. Dat Eekhoorn steeds met het verkeerde dier op de proppen komt, roept hilariteit op.

Lezen en praten
Laat het boek zien en vertel dat het Kleine Uil is die op het omslag staat. Vraag hoe de kinderen denken hoe hij zich voelt. Help ze daarbij door vragen te stellen: is hij blij, boos, verdrietig, bang? Doe vervolgens het boek open om samen te kijken waarom hij zich zo voelt. Dit blijkt vrijwel meteen als hij al slapend uit het nest valt en zijn moeder kwijt is.
Eekhoorn vraagt hoe zijn moeder er uitziet. Blader terug naar de eerste plaat en laat de kinderen daarbij de kenmerken van de uil opnoemen, al of niet geholpen met gerichte vragen. Vraag vervolgens bij elk dier waarom dat niet de moeder van Kleine Uil kan zijn (het is een beer; die is wel groot, maar heeft geen snavel, vleugels enzovoort). Het grapje op het eind van het verhaal nodigt uit tot praten over wat er volgens de kinderen verder gebeurt.

Dieren
Er komen heel verschillende dieren in het verhaal voor: een uil, eekhoorn, beer, haas en een kikker. Een aantal kenmerken kwam al bij het voorlezen naar voren. Praat daar nu verder over door. Een uil is een vogel. Laat de kinderen kenmerken van vogels opnoemen. Misschien kent iemand wel een andere vogel. Een eekhoorn leeft in het bos. Welke dieren leven daar nog meer? Bespreek zo alle dieren en laat steeds vergelijkbare dieren noemen. Het is leuk als je knuffels hebt van de betreffende dieren.

Emoties
Kleine Uil schrikt als hij uit het nest valt, misschien heeft hij zich wel pijn gedaan, hij is bang zonder zijn mama, hij is steeds hoopvol als hij denkt zijn mama gevonden te hebben en als dat werkelijk zo is, is hij opgelucht en blij! Deze emoties zijn duidelijk op de platen te zien. Maak een jantje-lacht-jantje-huilt-tekening. Vraag de kinderen aan welke kant de verschillende emoties uit het boek thuishoren. Vul aan met andere emoties. Vraag de kinderen met zijn allen verschrikkelijk boos te zijn of juist verschrikkelijk blij.

Spel
Sluit af met verstoppertje spelen. Laat de kinderen zich verstoppen, waarna je hen gaat zoeken. Of verstop jezelf en dan mogen de kinderen jou zoeken. Net als in het verhaal mag iedereen na afloop een lekker koekje.

Boekgegevens
Chris Haughton (tekst en illustraties) - Mama kwijt (Gottmer)

Tekst: Julienne van den Heuvel