Kindje hier, kindje daar, allemaal kindjes bij elkaar

Stel je eens voor hoe de portretjes zouden zijn van de volgende vier kindjes? 'Kindje dik tevreden' (1), 'kindje heeft verdriet' (2), 'kindje zoet en lief' (3), 'kindje! Mag toch niet!' (4).

Kijk dan eens in dit boekje. Je ziet daar het 'dik tevreden kindje' met een big smile. Het verdrietige kindje wil je zo op schoot nemen om te troosten en ook het 'kindje zoet en lief' wil je een aaitje over de wang geven. Het vierde kindje heeft een zak meel opengescheurd en zit ondeugend te kijken. Nog veel meer foto's van kindjes staan er in dit stevige kartonboekje. Allerlei baby's en dreumesen! Je slaat een bladzijde om en ze kijken je aan. Behalve op de laatste bladzijde. Daar kijk je jezelf aan!

Vooraf: kindjes kijken
Met dit boekje kun je heerlijk kindjes kijken! Dat is precies in de roos bij baby's en dreumesen. Het is frappant met hoeveel belangstelling jonge kinderen kijken naar foto's van andere kinderen. En juist zwart-witfoto's spreken heel erg aan. Over ieder kindje is iets te vertellen en het kindje op je schoot zal het herkennen: natte haartjes, een zachte handdoek om je heen, helemaal onder geknoeid met eten, lekker slapen, beetje huilen, bloot of aangekleed, beetje verlegen en blij. Het spiegeltje op de laatste bladzijde is een verrassing. Wie is dat kindje?

Leestip
Bij de foto's staat tekst. Een paar woordjes maar. Ze rijmen soms met de woorden op de pagina ernaast, maar soms komt het rijmwoord pas op de volgende bladzijde. Je kind zal kriskras door het boek bladeren. Het is graag 'de baas over het boek' en dat is ook het leukste natuurlijk. Misschien lukt het om voor te lezen wat er staat. Zo'n kort zinnetje heb je in één oogopslag gezien. Soms moet je dan zelf een bladzijde omslaan om de zinnetjes te laten rijmen. Dat klinkt het leukste! Wel even oefenen hoe je de tekst het beste kunt lezen. Het klinkt prachtig als het je goed lukt.

Idee: foto's van de kindjes om je heen
Wanneer je kind het fotoboekje bekijkt, zul je merken hoe graag het de kindjes op de foto's wil pakken, aaien of zelfs kusjes geven. Het wil niet alleen kijken, maar ook aanraken. Met foto's op een computerscherm kan dat niet zo goed. Met een papieren of kartonnen boekje wel. Maak zelf eens een fotoboekje van kinderen die je kind kent. Verzamel portretjes of foto's waarop een kindje helemaal te zien is en waar het alleen op staat. Kies voor neefjes en nichtjes, kinderen van vrienden, kinderen uit de groep op het kinderdagverblijf. Of je maakt een boekje met foto's van iedereen in het gezin en van vertrouwde familieleden. Weet je kind naar wie het moet zoeken als je vraagt: waar is...?

Boekgegevens
David Ellwand (tekst en foto's) - Kindje hier, kindje daar, allemaal kindjes bij elkaar (Leopold)

Tekst: Elly van der Linden