Jij bent de liefste

Bespiegelende gedichtjes voor kleuters, eenvoudig van taal en aansluitend op kinderemoties en -ervaringen.

Soms heel simpel ('Mijn nieuwe schoenen / zijn zo groot / de hele wereld / pas eronder') dan weer is er een grote (peuter)gedachte in vervat (een slapende mama die weer 'echt' wordt als ze haar ogen open doet). Bij alle 23 verzen een expressieve tekening in warme kleuren over twee bladzijden, die deze fraaie uitgave nog eens extra fijn maakt om met jonge kinderen te hanteren. Gebruik de wat grotere prentenboek-uitgave naast het luisterboek.

Kijken en luisteren
'Fresia' is een leuk liedje voor in de babygroep. Beluister het liedje zelf van te voren een aantal malen, zing het mee en leer het zo van buiten nazingen. Zing het tijdens het verschonen van de luier of op een ander verzorgingsmoment. Dreumesen of peuters kunnen zelf meedoen: luisteren, meezingen en samen naar de bonte stoet kijken op de plaat. Voor een beter zicht kan de afbeelding ook op groter formaat gekopieerd worden. Hang hem op ooghoogte van de kinderen op en benoem samen de figuurtjes. 'One two three': tellen is leuk, Engels praten vinden jonge kinderen stoer. Luister eerst en zing het liedje dan samen of zeg het op, dat is iets gemakkelijker.

Activiteit
Een fresia is een bloem, zoals te zien is op de plaat bij het versje. Kennen de kinderen ook andere bloemen? Probeer er eerst samen een aantal te benoemen en te beschrijven. Teken ze eventueel uit op het bord. Dan kan er geknutseld worden. Zorg voor gekleurd papier of crêpepapier en materiaal dat als steel kan dienen. Hang de geknutselde bloemen als een grote slinger in het speellokaal. Zoekspelletje: de figuurtjes uit de bonte stoet bij 'Fresia' komen ook voor in het schooltje bij 'One two three'. Sommige kinderen vinden zulke details een uitdaging. Zoek samen de gelijke figuurtjes op.

Tip
Het versje 'One two three' is ook te gebruiken bij Rupsje Nooitgenoeg, verderop in het boek, en bij het thema tellen (zie Leestip 1,2,3... tel je mee? op pagina 30 in de bundel).

Boekgegevens
Hans en Monique Hagen (tekst) en Marit Törnqvist (illustraties) - Jij bent de liefste (Querido/luisterboek: Rubinstein)

Tekst: Margriet Chorus (bewerking van BoekStartIdee, p. 3, behorend bij De BoekStartKast (Rubinstein), BoekStart-cadeauboek voor de kinderopvang).