Een dagje bij de vriendjes

Een dag in de kinderopvang. Bij het brengen blijven de moeders nog even een kopje koffie drinken. Dan wordt er gezongen in de kring met acht kindertjes van verschillende huidskleur en leeftijd en twee juffen.

Verven, kleuren, kleien en puzzelen met de vijf 'groten', lekker samen binnen- en buitenspelen. En de vaste momenten waarop gegeten wordt, luiers verschoond en naar de wc gegaan, en voor het middagslaapje. Een verjaardag vieren; wat hebben ze een fijne dag. Daar zijn de eerste papa's al om hun kinderen te halen.

Vooraf
De kartonnen uitgave met twee afgeronde hoeken laat de gang van zaken zien en wat er zoal gebeurt op zo'n dag. Leuk, bruikbaar boek om kleintjes die voor het eerst naar het kinderdagverblijf of de peuterspeelzaal gaan voor te bereiden. Of om samen ervaringen te bespreken.

Vertellen
Bij de grote platen over steeds twee pagina's met zwart omlijnde, duidelijke figuren, in felle kleuren kan naar hartenlust verteld worden. Installeer je gezellig met een groepje peuters in de voorleeshoek. Kies een plaat uit die je aanspreekt, of laat een van de kinderen (om de beurt) dat doen. Zorg dat ze allemaal de afbeelding goed kunnen zien. Een boekenstandaard is daarbij handig. Let bij het praten over de plaat goed op de reacties en speel daarop in. En let op je tempo. Niet te snel: bij kleintjes duurt het vaak even voordat er een reactie komt. Geef ze de kans!

Zoeken en tellen
Kies weer (samen) een plaat uit. Geef zoekopdrachten, waarbij je de overeenkomsten en verschillen tussen de getekende kindjes naar voren haalt. Zien jullie de moeder met het bruine haar? Zien jullie ook een kindje met bruin haar? En die zwarte krullenkop? Wie zou zijn moeder zijn? Welke kindjes lijken op elkaar? Hoe komt dat? Tellen kan ook: hoeveel kindjes zitten er in de kring? Hoeveel hebben er een roze trui aan?

Eigen verhaaltje maken
Kies samen een van de figuurtjes uit op de eerste plaat. Zullen we eens gaan kijken wat hij/zij allemaal gaat doen vandaag? Laat steeds het betreffende figuurtje op de volgende plaat opzoeken. Om de beurt mogen de kinderen vertellen waar hij/zij mee bezig is.

Zingen
In het boek wordt een van de kinderen twee jaar. Misschien is er toevallig een jarige in de groep die toegezongen kan worden met 'Lang zal ze leven', 'Er is er één jarig' of 'Hanky panky'. Bekijk samen de andere platen. Wie kent ergens een liedje bij? Bijvoorbeeld bij de plaat waar de kinderen gaan eten: 'Knor knor knor', 'Smakelijk eten' of 'Appel peertje en banaan'.

Aan het werk
Leg een uitgerolde rol behang op de grond met de onderkant boven. Een voor een mogen de kinderen er languit op gaan liggen, op hun rug. Trek met een dikke stift het kind om. Knip 'de kinderen' uit. Nu mag iedereen zichzelf met verf inkleuren en/of versieren met gekleurd papier of lapjes stof. Met wol kan ‘echt' haar gemaakt worden. Geef de papieren kinderen een plekje aan de muur in de klas of de gang.

Boekgegevens
Kathleen Amant (illustraties) - Een dagje bij de vriendjes (Clavis)

Tekst: Julienne van den Heuvel