De eend van Jules

Jules heeft een nieuwe trui. En net als alle kinderen die een nieuwe trui (of broek of schoenen) krijgen, is Jules apentrots op zijn trui. En dat natuurlijk vooral omdat er zo'n prachtige eend op staat!

Hij mag hem aan als hij uit bad komt. Maar als Jules zijn trui aan heeft is de eend ineens verdwenen. Wat nu?
Veel prentenboeken bevatten een 'probleem', een zoektocht naar de oplossing en uiteindelijk de ontknoping. Zo ook dit prentenboek: waar is de eend nou toch? Jules zoekt overal en vraagt al zijn huisgenoten of die zijn eend hebben gezien. Uiteindelijk is de oplossing voor de lezers duidelijk, maar Jules heeft zijn eend nog steeds niet gevonden. Dat maakt dit prentenboek extra leuk om samen met peuters (en kleuters) te lezen
.

Vooraf
Dit boek past goed bij de belevingswereld van jonge kinderen. Veel kinderen hebben figuren op hun kleren. Als je hierover met de kinderen praat en hen laat omschrijven wat er op hun broek, T-shirt of sokken staat kun je daarna naadloos door naar het boek.

Voorlezen
Het boek heeft mooie grote en duidelijke platen en weinig tekst en is dus vrij eenvoudig aan een groep kinderen voor te lezen. Samen met Jules zullen de peuters zich erop verheugen dat hij de nieuwe trui aan mag. Het probleem van het verdwijnen van de eend zal de kinderen aansporen mee te gaan zoeken. Waar kun je overal zoeken?

Doen: T-shirts maken
Knip uit oude lakens of stevig papier T-shirts, een losse voor- en achterkant. Laat de kinderen uit een aantal voorbeelden een afbeelding kiezen en teken die met een zwarte viltstift op een uitgeknipt T-shirt. De kinderen mogen de tekening zelf inkleuren. Bevestig de voor- en achterkant op elkaar met plakband of nietjes. Laat de kinderen hun T-shirt aantrekken en daarbij zelf kiezen waar de tekening komt, op hun buik of op hun rug.

Spel: verstoppen
Verstoppertje spelen is altijd leuk. Laat één of twee kinderen op de gang even wachten terwijl de anderen een knuffel verstoppen. Benoem daarbij steeds waar ze zoeken en gebruik vooral de voorzetsels: in het bad, achter de kast, onder de tafel.

Project: kleding
Het onderwerp kleding leent zich uitstekend voor een project. Kijk in de eigen boekencollectie of vraag de bibliotheek om een projectcollectie. Ga samen met de kinderen poppenkleertjes wassen, was ophangen, sorteren en vouwen.

Boekgegevens
Annemie Berebrouckx - De eend van Jules (Zwijsen-Infoboek)

Tekst: Lea Kessels