Mijlpaalkaarten stimuleren voorlezen aan jonge kinderen 23-06-2017

BoekStart ontwikkelde samen met de GroeiGids twee nieuwe mijlpaalkaarten. Dit keer met de vrolijke gansjes: Gonnie en Gijsje. Ouders in heel Nederland krijgen dit jaar deze kaarten cadeau bij de GroeiGids 0-4 jaar, die zij na de geboorte van hun kind van het consultatiebureau ontvangen.

Met voorlezen kun je niet vroeg genoeg beginnen. Ook baby’s en dreumesen kunnen enorm genieten van een momentje samen met een boek. Uit onderzoek blijkt dat voorlezen vanaf de babyleeftijd de taalontwikkeling van kinderen stimuleert en de concentratie verhoogt. Veel ouders weten dit niet en beginnen pas rond 2 of 3 jaar met voorlezen. De GroeiGids en BoekStart werken al enige tijd samen om ouders bewust te maken van het belang van vroeg beginnen met voorlezen. Deze nieuwe gezamenlijke actie onderstreept dit nogmaals.
Anneke Kesler, hoofdredacteur GroeiGids: “Met de actie hopen we ouders nog bekender te maken met het BoekStartprogramma en ze bewust te maken van hoe leuk en belangrijk voorlezen is, ook voor baby’s”.

De twee mijlpaalkaarten met Gonnie en Gijsje, bekend van de voorleesboekjes, zijn speciaal ontworpen en hebben afgeronde hoeken voor optimale veiligheid. Achterop de mijlpaalkaarten staat meer informatie over BoekStart en de GroeiApp.
Een tip voor ouders: maak een foto van je kind met deze kaart en laad de foto direct in de GroeiApp. Zo maak je een mooi groeialbum voor je kind met mijlpalen, groeicurves, foto’s en meer. Gratis te downloaden of te gebruiken via www.groeigids.nl.

BoekStart wordt gecoördineerd door Stichting Lezen en de Koninklijke Bibliotheek en gesubsidieerd door het Ministerie van OCW. Het programma wordt uitgevoerd in de Bibliotheek, kinderdagverblijven en peuterspeelzalen. Bijna 90% van de ouders ontvangt drie maanden na de geboorte van hun kind een waardebon voor een koffertje met een boekje en een gratis babylidmaatschap van de bibliotheek. Per jaar worden nu al 55.000 koffertjes uitgedeeld aan ouders.

De GroeiApp is onderdeel van de GroeiGids en wordt uitgegeven door de GGD Amsterdam. GroeiGids werkt samen met StichtingOpvoeden.nl om ouders te voorzien van betrouwbare informatie over opvoeden en opgroeien. De GroeiGidsen worden aan ouders aangeboden door professionals, gratis. Meer dan 90% van de ouders die het consultatiebureau bezoeken, ontvangt de GroeiGids 0-4 jaar. Met de GroeiApp houden al meer dan 170.000 ouders alle mijlpalen in de groei en (taal)ontwikkeling van hun kind bij en ontvangen zo betrouwbare informatie passend bij de leeftijd van hun kind.

BoekStart_Gonnie_Gijsje.jpg

Terug naar het overzicht